Met inmiddels zo’n 200 blogposts online op Fashupstyle zou je kunnen zeggen dat er best wel een hoop informatie over mij op het internet te vinden is. Of het nou een oppervlakkige review is of niet, er komt altijd wel een beetje ‘Jill’ in terug en daarnaast staan genoeg foto’s online van mij te herkennen als je me ergens tegen zou komen. Toch zie ik bloggen niet als een inbreuk op mijn privacy. Ofcourse hey, het is een keuze om een blog aan te maken maar ik heb niet het idee alsof heel mijn leven op het internet ligt.

Toen ik begon met bloggen dacht ik er daar helemaal niet zo bewust over na maar in de loop van de tijd begon ik mezelf toch vragen te stellen als ‘zou ik willen dat iedereen dit zou weten?’ en zo maakte ik bijvoorbeeld de keuze om te stoppen met de wekelijkse Weekly Feed en My Life As Jill filmpjes en die te vervangen door een maandelijkse variant, waar ik enkel momentjes uitkies waarvan ik denk dat ik mijn omgeving niet teveel betrek en nogsteeds tevreden als ik het op internet zou vinden over tien jaar.

Door de juiste grenzen te stellen denk ik dat het leven op sociale media prima samen gaat met het hebben van privacy. Of je nou een blogger of simpelweg enkel Facebook-gebruiker bent, het is soms wel eens even fijn om af te kijken hoe een ander het een en ander regelt. Dit zijn mijn tips hoe ik mijn privacy beheer op social media.

 

  • Allereerst is het denk ik heel belangrijk om te bedenken maar ook te beseffen wie alles over je kan lezen. Als aarzelt bij de gedachte ‘die en die kunnen dit lezen’ dan kies ik er in mijn geval meteen al voor om het stuk te schrappen. Je publiek bestaat niet alleen uit de mensen waarvan je weet dat ze je vast volgen en daarom schrik (of ja, schrikken is een groot woord) als in een gesprekje met bijvoorbeeld een klasgenootje opeens blijkt dat ze iets op mijn blog hebben gelezen. Ik vind het natuurlijk véél meer dan geweldig dat mensen dit allemaal lezen maar die connectie tussen mensen waarmee ik normaal niet zoveel om ga en die toch veel meer over mij weten dan andersom verbaast me vaak nog wel. Iets om over na te denken!
  • Naast beauty en fashion zijn en nog veel meer andere dingen waar ik in mijn leven bezig mee ben, echter kies ik bewust voor juist alleen die twee onderwerpen om die een podium te geven. Natuurlijk is dat ook uit praktische overwegingen, een lezer die geïnteresseerd is in lipsticks hoeft niet geïnteresseerd te zijn in waterverf en vice versa. Echter is het ook dat ik het bijvoorbeeld amper over mijn christelijke geloofsovertuiging omdat ik bijvoorbeeld vind dat dat mijn eigen iets is. Selectief zijn in welke onderdelen van jezelf je wilt delen is dus ook een van de kunstjes denk ik zo.
  • Ook een onderscheid maken in persoonlijke media en blog gerelateerde media is denk ik belangrijk. Zo heb ik mijn Facebook helemaal – om het maar zo even te zeggen – dicht getimmerd omdat dat toch mijn persoonlijke leven betrekt. In hoeverre je dat dan persoonlijk mag noemen, ook op Facebook ben ik selectief in wat ik deel want alles wat ik daar deel blijft ook bij de mooie en oppervlakkige kantjes van mijn leven. Ik ben zelf geen fan van het leven ‘mooier maken op social media’ maar ik ben wel een voorstander van het ‘mooi laten op social media’, frustraties en alles in die richting hou ik voor mezelf of deel ik direct met het kringetje mensen om mij heen en ik hoop ook dat anderen dat doen.
  • Als laatste is het belangrijk denk ik om je omgeving niet teveel te betrekken. Natuurlijk verschijnt hier en daar wel eens een vriend(in) op mijn blog en dat dan ofcourse met hun toestemming. Echter alle kiekjes van feestjes en persoonlijke herinneringen en uitgebreide verhalen vind ik een stapje te vergaan, niet alleen voor hun maar ook voor mezelf. Vooral op deze leeftijd is het zo dan vriendschappen zich nog wel eens kunnen veranderen en dan ben je opeens minder blij met al die gegevens op je blog.

We zijn alweer 700 woorden verder! Dit is een beetje mijn visie op privacy en ik snap ook heel goed als er mensen zijn die wel juist de mindere kantjes van hun leven op social media delen of juist wel héél persoonlijk bloggen maar voor mij ligt dat niet zo. Pas jij specifieke ‘regels’ toe wanneer je iets post op social media? Ik ben benieuwd!

Love,

Jill

 

Share: