Nog niet zo heel lang geleden resulteerde de illustratie van ‘dit boek gaat niet over mode’ (klik) in een bijzonder berichtje in mijn mailbox. Ik kreeg namelijk de vraag of ik er misschien iets in zag het boek te reviewen! Vanzelfsprekend beantwoordde ik die vraag positief en bracht ik aan de hand daarvan heel wat avondjes door met het boek op mijn schoot – dat alles natuurlijk wel ongegeneerd in mijn joggingbroek.

Het moge duidelijk zijn dat het boek niet over mode gaat: maar waarover gaat het dan wel? De kracht van kleren: de achterliggende gedachtes die achter een item kunnen liggen en wat het met jou dan wel je omgeving kan doen. Of je nu iedere morgen een sjofele trui uit je kast trekt zonder erbij na te denken of een oppervlakkig popje bent met een kast gevuld met de huidige trends: dit boek gaat je ervan overtuigen dat kleren wel degelijk ook een immateriële waarde hebben.

De kracht van dit boek vind ik dat het niet alleen de immateriële wijze waarop kleding benaderd kan worden weergeeft, maar ook de veelzijdigheid daarvan. Waar je onder het hoofdstuk ‘Troost en bescherming’ leest over een vader die onder andere de Champion sweater van zijn overleden zoon draagt, lees je in hoofdstuk een iets luchtiger stukje over het koppel Iris en Joris, wie een week van kledingkast wisselen en onder het kopje ‘Imago’ leert men dan weer iets over de panterblouse van Nel Veerkamp.

Etiketjes plakken doen we allemaal bewust dan wel onbewust, echter heeft dit boek wel verandering gebracht in de mate waarin ik dat bewust wil doen op basis van kleding. Achter een simpele Champion sweater kan een heel verhaal schuil gaan. Het allermooiste zou dan ook zijn als we gezamenlijk in gesprek zouden gaan over de waarde van een bepaald item. Dat nog niet eens per se op een sentimentele wijze maar door elkaar de te vragen op welke basis we een item gekozen hebben die morgen kunnen we een hoop van én over elkaar leren. Zo zie je overigens ook maar weer dat kleren, ook als niet-oppervlakkig gespreksonderwerp te gebruiken zijn, met hierbij even een knipoog naar Cecilé Narinx.

Een beetje interesse in kleding voor dit boek is een pré, maar ik kan je bijna garanderen dat er minstens een verhaal in dit boek staat waar je ontzettend van versteld van staat of tenminste iets van leert.

Wat lees jij op het moment?

Love,

Jill

Share: