Deze week ben ik op AMFI begonnen aan een nieuw project! Mijn herkansing voor Prototype is ingeleverd, en na een reflectieweek (week waarin je reflecteert, inspiratie opdoet in musea en vooral heel erg vakantie viert), is het tijd om weer aan een nieuw project te beginnen. Ik begin nu namelijk aan Style Research, een project van 5 weken waarin je met een groepje een buurt krijgt toegewezen, daar op alle denkbare vlakken onderzoek naar doet en vervolgens een stijlconcept op baseert. Je vertaalt dus eigenlijk op een wijze de architectuur, zeitgeist en vele anderen elementen van een wijk naar een kledingstijl.

Week 1 stond in het teken van onderzoek doen naar de wijk. Samen met mijn groepje gingen we dan ook op ‘field research’ en brachten we een hele dag in de Vogelbuurt door. Opvallend waren de enorme contrasten, waar er luxe villa’s aan de ene kant van de weg staan, staan er aan de andere kant ietwat verpauperde, blokkige flats.

We namen pauze de Jumbo Food Market. Zo gek! Een Jumbo in een jasje dat lijkt op de Foodhallen / Markthallen. Ik at een vers bakje pasta pesto met mozzarella.

Hoewel we bij onze online research vooral veel negatieve bronnen tegenkwamen over de Vogelbuurt, bleek uit de gesprekken met de bewoners dat niets minder waar is. Het klopt dat er in de buurt wat achtervalling is, maar er zijn ontzettend veel buurtinitiatieven, er wordt gewaakt voor een veilig klimaat (lees: er is iemand bij de speeltuin die de hele dag toezicht houdt en het speeltuintje opent en afsluit) en evenementen waarbij alle culturen gevierd worden. Iets met framing van de media.

AMFI girls in hun natuurlijke habitat. Clichés bevestigd!!

We klopten aan bij de kerk (haha), om onderzoek te doen op gebied van religie. Echter werd deze kerk niet meer gebruikt voor religieuze doeleinden, maar als geluidsstudio! Geweldig vet.

1,5 uur fietsen en 8 kilometer wandelen verder hielden we het voor gezien en pakten we de bus terug naar Amsterdam Centraal. Dat ik daarbij mijn fiets vergat die aan de andere kant van het IJ stond laten we maar even buiten beschouwing, haha. Het was een heerlijke middag waarin het prachtig was om mensen te mogen leren kennen op een minder reguliere en toevallige wijze. Dat ik zulke dingen voor school mag doen, maakt me heel gelukkig en dankbaar.

Wanneer heb jij voor het laatst een wijk verkend?

Love,

Jill

Share: