Tijdens onze bijna traditionele wandeling langs de prachtige Kerst etalages van de Leidse- en Kalverstraat namen Anna en ik zaterdag een kleine omweg via Rokin. Lichtelijk perplex keken we naar de etalage van Rokin 102, die gevuld was met de meest schreeuwende kleuren en drukke prints die je voor mogelijk houdt zonder compleet overprikkeld te worden. In het pand heeft zich namelijk tijdelijk ‘Fashion for Good’ gevestigd, een platform dat naar 5 ‘Good’s’ streeft: Good Materials, Good Economy, Good Energy, Good Water en Good Lives. Daarbij hebben ze een geweldige tentoonstelling gevestigd (met gratis toegang!), en hoewel we het schaamrood op onze kaken hadden staan omdat we bepakt en bezakt binnenkwamen met tassen van Topshop en Zara,  werden we heel vriendelijk benaderd en hebben we zelfs nog uitgebreid foto’s kunnen nemen voor AMFI en natuurlijk Fashupstyle. Wel zonder schoenen.

Foto’s door Anna van den Dijssel

 

Dat shoppen bij Zara, Primark en consorten verkeerd is hoe je het ook draait of keert, is waarheid. Is het niet allereerst om de afschuwelijke omstandigheden waarin de kleding worden gemaakt en de werkwijze die daarmee gepaard gaat, welke ook nog eens alles behalve sustainable is, dan is het wel om de hele fast fashion die de creativiteit belemmered. Door iedere twee weken een nieuwe look aan moeten leveren en dus constant die creativiteit moeten forceren, denk ik dat er nog weinig pure creativiteit bij komt kijkt.

Als mijn portemonnee het dan ook toeliet om items te kopen die op een betere manier worden geproduceerd, dan was ik daar al lang op overgestapt. Nu denk ik dat ongeveer een kwart van mijn kast tweedehands is en wil ik ook doorgaan op die manier kleding te blijven aanschaffen (Amsterdam kent genoeg adresjes, luv it), maar stiekem hoop ik nog altijd op een soortement van revolutionaire omwenteling waarbij de hele fast fashion vervalt, of op een wijze wordt ingezet die niet zoveel mensen benadeeld. De eerste stap daarvoor ligt nog altijd bij de consumenten, want als wij ons koopgedrag aanpassen dan kan de fast fashion ons niets meer maken. Echter is daar een grote kwantiteit mensen voor nodig, die eerste stap, en om die te kunnen zetten zullen we eerst uit die vicieuze cirkel moeten. En dat kan nog wel even duren, ben ik bang. Want hoe supermakkelijk is het dat jij je hemdjes voor 2 euro kan scoren, en de oude na twee maanden dragen gewoon de bak in kan pleuren?

Enfin, de tentoonstelling heeft me wederom even weer met twee benen op de grond gezet onder het mom dat ik slecht aankoopgedrag bewust moet vermijden (en niet #achvoordezekeergaathetwel) en heeft me weer wat nieuwe zaken over de industrie geleerd. Mocht je overigens ook benieuwd zijn naar de ware werking van de modeindustrie, dan raad ik je aan om een keer de film ‘The True Cost’ te kijken. Leuke note: ik had deze film en andere zaken betreffende de (sustainable) modeindustrie als examenstof op AMFI voor mijn vak ‘Theortical Backbone Bussiness’ en heb ik het tentamen gehaald! Very happy.

Koop jij sustainable en denk jij wel eens na over de omstandigheden waarin jouw kleding wordt geproduceerd?

Liefs,

Jill

OORBELLEN | AlieExpress

TRUI | Vintage (mom’s closet)

BROEK | H&M

HORLOGE | Rosefield

 

Share: